onsdag 13 maj 2009

Molntjänster

Det pratas mycket om molntjänster på nätet. Många förutspår en explosiv utveckling där i stort sett allt som körs på den egna dator och organisationens servrar kommer att köras ute på Internet. Är du intresserad av hur utvecklingen kan gå rekommenderar jag Nicholas Cars bok The Big Switch. Därför tyckte jag det var intressant att en av de största leverantörerna av molntjänster Amazon lanserade ett speciellt erbjudanden för utbildning. Som så många andra program riktade till utbildning är i stort sett allt gratis.

Att efterfrågan på dessa tjänster kommer att öka är övertygad om. Inte minst i dessa tider när varje organisation måste se över sina kostnader. Oftast, inte alltid, är det billigare att köra många av dagens IT-tjänster i molnet. Men samtidigt funderar jag på om denna och liknande tjänster kommer att ställa till ännu mer huvudbry för dagens IT-avdelningar. Nu kan drivna pedagoger inte bara använda gratistjänster på nätet utan de kan sätta upp egna virtuella servrar som kör vilka program som helst!

Det måste ju påverka undervisningen och IT-strukturen på skolorna. Frågan är bara hur men där kanske ni läsare har några förslag?

1 kommentar:

Gabriella L sa...

Hej!

Jag hoppas att du har möjlighet att följa Webbstjärnans prisutdelning imorgon. Elevernas talang är minst sagt imponerande!

Evenemanget videosänds live på http://www.webbstjärnan.se och består av tre delar, sänd direkt från konferensen Framtidens lärande - är här och nu!

# Förspelet är mellan kl ca 15.15 och 16, då mixar vi in livevideo från några utvalda skolor med förinspelat material från dem och vår webbvideoproducent Moderna filmer.
# Prisutdelningen pågår mellan kl 16 och 17 och är i princip bara live från scenen i Nacka Strand.
# Ett kortare efterspel börjar kl 17 och rundar av det hela.

Ha det fint!

/Gabriella
.SE - Webbstjärnan