fredag 22 maj 2009

Svaren finns på nätet!

Webben innebär att mycket informations som för bara fanns för utvalda numera kan nås av alla. Ett sådant exempel är gamla prov och tentor. När jag pluggade på Lunds Universitet så fick man gå till expeditionen för att få tag på gamla tentor. Numera finns många av dessa på webben och givetvis är det någon som har sett en kommersiellt möjlighet. Den inte helt okända tidningen New York Times har skrivit en artikel om några av dessa tjänster.

Att gamla prov och tentor finns på nätet innebär att man som pedagog inte kan köra samma prov år ut och år in. Men dessa tjänster erbjuder inte bara prov utan man har givetvis i sann Web 2.0 anda även olika former av forum. Här kan man som användare diskutera olika frågor som pedagogen har ställ. De som är duktiga på att svara på andras frågor tjänar poäng som till slut resulterar i gåvor i form av iPods, bärbara datorer och presentkort.

Dessa tjänster innebär alltså inte bara att man som pedagog inte kan ta de enkla vägen och använda samma prov varje termin. Utan dessutom dina elever kan få bättre och mer kvalificerade svar från andra!

Det blir allt knepigare att vara pedagog!
Blogged with the Flock Browser

onsdag 13 maj 2009

Molntjänster

Det pratas mycket om molntjänster på nätet. Många förutspår en explosiv utveckling där i stort sett allt som körs på den egna dator och organisationens servrar kommer att köras ute på Internet. Är du intresserad av hur utvecklingen kan gå rekommenderar jag Nicholas Cars bok The Big Switch. Därför tyckte jag det var intressant att en av de största leverantörerna av molntjänster Amazon lanserade ett speciellt erbjudanden för utbildning. Som så många andra program riktade till utbildning är i stort sett allt gratis.

Att efterfrågan på dessa tjänster kommer att öka är övertygad om. Inte minst i dessa tider när varje organisation måste se över sina kostnader. Oftast, inte alltid, är det billigare att köra många av dagens IT-tjänster i molnet. Men samtidigt funderar jag på om denna och liknande tjänster kommer att ställa till ännu mer huvudbry för dagens IT-avdelningar. Nu kan drivna pedagoger inte bara använda gratistjänster på nätet utan de kan sätta upp egna virtuella servrar som kör vilka program som helst!

Det måste ju påverka undervisningen och IT-strukturen på skolorna. Frågan är bara hur men där kanske ni läsare har några förslag?

tisdag 5 maj 2009

Stora tankar

Ibland ramlar man över saker på Internet som är riktiga pärlor. Detta inlägg på min blogg ägnas åt ett sådant.

Bodil Jönsson talar om det nya lärandet.
http://svtplay.se/v/1391938/bodil_jonsson_om_det_forandrade_larandet