tisdag 8 september 2009

Det roliga med att skriva en blogg är att man får reaktioner på det man skriver. Mitt förra inlägg där jag ställde frågan om det var klokt att ge varje elev en egen dator fick just reaktioner.

En reaktioner var om man verkligen kan ersätta en mobil med en datorn?
I de flesta fall tror jag verkligen det. Vi som äger en iPhone upptäcker det själva efter ett tag. Jag använder min till att surfa, svara på mejl, uppdatera Facebook, LinkedIn, Myspace, lyssna på Podcasts, spela spel osv osv. Tiden jag sitter vi datorn har minskat betydligt. Det finns över 50 000 applikationer till iPhone/iPod Touch. Alltfler av dem kan användas i utbildningen. Som om det inte var nog finns det mängder med program där man som elev eller pedagog kan koppla upp sig mot de administrativa systemen.

Abeline Christian University var ett av de första institutionerna som satsade på denna nya plattform. De upptäckte andra fördelar än de jag redan har nämnt, som att att studenterna hade enheten med sin in i klassrummet men även med sig ut. De hade den ständigt med sig och följaktligen var ständigt redo för lärande.

Inte ens jag tror att datorn som ett pedagogiskt instrument kommer att försvinna men jag blir alltmer tveksam till att lägga ner så mycket pengar på att ge varje elev en datorn när det finns alternativ som kanske rent av kan ge en större pedagogiskt effekt. Och som är billigare.

torsdag 3 september 2009

En-till en förlegad?

Det skrivs en del om de olika ett-till ett projekten inom skolvärlden. De som är längst fram är väl Falkenbergs kommun. Målet med projektet är;

Projektet har som mål att öka kvaliteten på utbildningen i kommunens skolor, utveckla nya metoder och arbetsformer, öka lusten att lära hos såväl elever som pedagoger samt öka elevernas måluppfyllelse och resultat.


Vad jag har läst på olika ställen så verkar det som om de nått en bit på vägen. Alltfler röster höjs för att andra kommuner, kanske rent av en nationell satsning skall göras. Men som ni förstår av rubriken är jag lite tveksam.

Målet med allt arbete i skolan måste vara att rusta eleverna för den framtida arbetsmarknad som de till slut skall ut i. Läser man då artiklar som t.ex Idg.se om att försäljningen av så kallade smarta telefoner dvs modeller som iPhone, Blackberry kommer att gå om försäljningen av datorer redan 2011. Funderar jag på om det inte vore bättre att använda sådana enheter i undervisningen.

Du får en apparat som klarar nästan allt som en dator gör till en lägre kostnad. Samtliga kostnader är lägre inköp, support, kostnad för program osv. Dessutom så kan man ta med enheterna där ingen dator kan vara.

Frågan jag ställer mig är då varför finns det ingen "Falkenberg" inom mobila enheter i Sverige som gör en sådan satsning?