söndag 8 januari 2012

2012 året då Björklund förlorade makten!

Vid årsskiften så är det många av oss som funderar över vad som hände förra året och vad som kommer att hända nästa. Är många som skriver årskrönikor som sammanfattar året som har gått. Jag tillhör inte dem och vanligtvis brukar jag inte heller försöka förutse vad som kommer att hända det nya året. Denna gången däremot kommer jag att göra ett undantag, som ni kanske förstår av rubriken på detta inlägg.

Jag är övertygad nämligen att under 2012 kommer vi se alltfler tecken på att Björklund och andra politiker kommer att förlora makten över skolan och dess institutioner. Skolan kommer nämligen att alltmer bli digitaliserad och flytta ut på nätet. Det kommer antagligen att dyka upp skolor som bara finns på nätet men den stora förändringen kommer att vara existerande skolor kommer att digitaliseras alltmer.

Denna våg av digitalisering av skolor handlar inte om fler datorer eller fler digitala pedagogiska hjälpmedel. Denna andra våg innebär istället att hela den pedagogiska verksamheten flyttar ut på nätet och blir helt oberoende av den fysiska platsen.

Ett av de mer tydliga exemplen är det anrika och världskända universitet i Boston MIT. De var ett av världens första universitet som la ut samtliga sina föreläsningar på nätet. Helt gratis som alla kunde se. Nu går det steget vidare med sin satsning MITX som även innehåller pedagogiska verktyg och möjligheten att bli certifierad av MIT!

När sådana etablerade och världskända universitet som MIT gör det möjligt att ta hela kurser på nätet och dessutom ta examen så förändras maktbalansen. Vad Björklund och andra ansvariga politiker tar för beslut får ju mindre betydelse. Elever och studenter använder ju skolor och universitet som dessa politiker inte har någon makt över. Björklund och hans kolleger kan bara se på hur deras beslut och politik får allt mindre inflytande.


2 kommentarer:

frekar06 sa...

Hej,

Jag håller verkligen med dig i ditt inlägg här och i de flesta andra du skrivit också. Ska själv ut som lärare (SH/RE/HI) för grundskolans senare år/gymnasiet efter att jag är klar med mitt examensarbete.

Jag tror inte att skolan är kvar som institution om det inte sker mycket omfattande förändringar. Problemet är bara att det är allt för många i skolan och framförallt bland politiker och fackförbund som verkar ha kört huvudet i sanden (bunkermentalitet) och ser varken vad som händer i samhället eller inom den digitala tekniken.

Förstår skolan verkligen vad det innebär med Khan Academy, med MIT som lägger ut sina föreläsningar på nätet osv.? Jag tvivlar starkt på det och där ligger ett av de stora problemen!

Vi når inte alla elever idag och nu ska vi enligt Björklund ha mer av samma misslyckade åtgärder som katederundervisning, ordningshets och så vidare. Sån tur är så håller hans makt över skolan att bli allt mindre efterhand som skolorna blir digitala!

Fredrik (frekar06)

Mats sa...

Höll på att säga vad kul att du håller med mig. Samtidigt som det är lite sorgligt att vi känner samma sak dvs att skolan är hotad.

Själv är jag övertygad om att förändringen kommer snart. Jag tycker mig se en en början till opposition mot rådande ordning. Vi blir alltfler som har samma synsätt och med det kommer kraven på förändringar.