söndag 22 januari 2012

iTunes U - den glömda produkten!

Är väl ingen bland oss som har missat att Apple för bara några dagar sedan hade ett stort event i New York som handlade om läromedel. Det har skrivits mycket om det nya programmet som Apple släppte iBooks Author och hur man som pedagog kan på ett enkelt sätt skapa interaktivt läromedel för eleverna. Personligen tycker jag att man missade en produkt som i förlängningen kan få ännu större genomslag. Inte bara på hur vi producerar och distribuerar läromedel utan på hur vi organiserar vårt utbildningssystem.

Ni som läsare har säkert redan anat vilken produkt jag tänker på. Det är ju titeln på detta inlägg. Jag tänker på  den nya Appen iTunes U som Apple passade på att släppa samtidigt. Appen gör det inte bara möjligt att lägga upp det läromedel du skapar via iBook Author utan även skapa kurser och dela ut hela dem i olika ämnen. Du kan alltså som enskild pedagog bygga hela kurser via Apple utan någon inblandning från din egen IT-organisation. Allt utan någon kostnad!

Att Apple skapar även en App som kan allt detta visar på hur visionärt det räcket inte bara skapa bra program längre. Man måste även skapa hela ekosystem där programmen bara är en del av en helhetslösning. Det är dessa ekosystem som sedan gör att programmen samt inte minst hela plattformen blir framgångsrik och svår att kopiera för konkurrenterna.

Se bara på vad Apple har gjort med först sin iPod och sedan iPhone. Visst de är fantastiska produkter. Det är så lätt idag att glömma hur revolutionerande de var när de lanserades. Idag har ju i stort sett alla mobiler en stor touch-skärm och kan ladda ner appar. Innan iPhone kom så fanns det ju inget av det. Vi hade mobiler med tangentbord och små svart-vita skärmar. Att ladda ner program i dem omfattningen vi gör idag var ju inte möjligt. Främst för att det inte fanns någon stor gemensam plats där vi kunde hitta alla. Är ju det sista som gjorde att Apple tog över hela marknaden från de konkurrenter som fanns då t.ex Nokia och SonyEricsson. Apple förstod att det hjälper inte bara att skapa en bra produkt. Det handlar om att skapa ett helt ekosystem som gör att värdet på den enskilda produkten blir större.

Det är denna lärdomen som nu Apple applicerar på interaktiva läromedel. De skapar en produkt som gör det enkelt att själv producera läromedel men det viktigaste är att de samtidigt skapar en plattform för att distribuera detsamma! I förlängningen innebär det att skolan som system med all sin personal och förvaltningen blir mindre viktig med Apples verktyg blir lättare för enskilda pedagoger att gå utanför den etablerade organisationen. Att skapa sitt eget kursmaterial utan inblandning från någon IT-organisation. Alltså Apples App iTunes U är nog den produkten från eventet som kommer att få störst genomslag i ett längre perspektiv.

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag har inte kört Apples saker så där väldigt mycket. ITunes har jag dock på min dator. Har lyssnat på flera intressanta föreläsningar där, bland annat om IT i skolan.
För min egen del kör jag Android på både min telefon och min surfplatta.

Tror att oavsett operativsystem så är dessa smarta klienter en stor tillgång också i skolan. Med det lilla problemet bara att allt för många skolor inte förstått det än.

Det är alldeles obegripligt dumt att man har förbjudit eleverna att använda sina Smart Phones i skolan. Eleverna ser Smart Phones som ett centralt verktyg. De ska ut i en värld där dessa smarta klienter bara blir mer och mer värdefulla som verktyg. Skolan ska lära dem det de behöver för att klara sig i framtiden. Förbudet mot telefoner är i högsta grad raka motsatsen till vad skolans uppdrag är eller åtminstone borde vara.

Råkade för övrigt se att vi inte bara delar uppfattningen om att skolan är hotad utan att vi också bor i samma kommun till och med i form av Helsingborg!

/Fredrik

Mats sa...

Att skolor förbjuder mobil i skolan visar bara hur förlegad syn skolan har på denna plattform. Skolan tror jag fortfarande att man ringer och messar med dem. ;)

Lika dumt som när skolor blockar t.ex Facebook i sina datanät. När var och varannan elev har en Facebook- app i sin telefon.

Du har helt rätt i att för eleverna så mobiler ett av deras viktigaste verktyg. Varför inte utnyttja det i undervisning förstår inte jag?

Tack för dina kloka synpunkter men så är du ju en helsingborgare oxå. ;)

Fredrik sa...

Mats,

En annan av Apple:s produkter Ipad har den senaste tiden varit uppe för debatt i skolvärlden. Detta efter ännu en groda från skolministern som uttalade sig i negativa termer om användningen av "Att skriva sig till läsning" och surfplattor i skolan.

Undrar om inte den opposition som både du och jag ser mot nuvarande ordning nu har blivit så pass stor att det verkligen kommer väckas krav på förändring nu. Det verkar åtminstone som att det råder viss panik nu hos de som förespråkar en mer traditionell pedagogik.

Du verkar ha väldigt rätt med andra ord kring att en stark opposition mot nuvarande system nu är under framväxt och den börjar på allvar också ta ton i debatten. 40 000 Ipad bara såg jag att man beräknar att man kommer leverera ut till skolorna i Sverige. Och sen ska du då lägga på ett antal tusen Android plattor och flera tusen datorer. Det visar på att den digitala utvecklingen i skolan är omöjlig att stoppa och att den digitala revolutionen är här för att stanna.

Fredrik

Mats sa...

Jo, håller fullständigt med dig. Även jag tycker mig se att en förändring kommer snart och de som inte önskar denna förändringen känner att den kommer. ;)