Ett skol koncept?

Jag är intresserad av Web 2.0 och hur den kommer att påverka vårt utbildningssystem. Ett uttryck är denna blogg.

Under det senaste halvåret har jag tänkt mycket på hur en Web 2.0 skola kan se ut. Jag har letat efter ETT koncept med en pedagogik, verktyg, lärarresurser osv. Jag har haft idén att funderar jag tillräckligt mycket så kommer jag nog på hur en Skola 2.0 kan se ut.

I veckan såg jag en video på Youtube av Micheal Wesch som fick mig att ändra uppfattning. Micheal Wesch är lärare i digital antropologi på Kansas University. Han är kanske mest känd för sin video The Machine is Us/ing Us. Men det var inte den videon som fick mig att ändra min uppfattning utan en video från en föreläsning på Library of Congress.

Föreläsningen har titeln En antropologisk introduktion till Youtube och det var bara en liten anmärkning i föreläsningen som fick min hjärna att gå i spin. Han ber nämligen om ursäkt i förbifarten att en bild som visar olika webbtjänster är lite inaktuellt. Bilden var gjord för ett år sedan och det dyker upp nya tjänster var sjätte månad!

Om nya tjänster som t ex Facebook dyker upp var sjätte månad så måste konsekvensen för varje organisation vara att det inte finns ett koncept som håller mycket längre. Man måste se över sin organisation var sjätte månad om man skall hålla sig ajour med omgivningen. Med andra ord att leta efter ett koncept på hur en Skola 2.0 skall se ut är ganska meningslöst för kraven kommer ständigt att förändras. En ständig förändring är det enda som håller över tiden och så närma ett koncept man kan komma.

Inläggsförfattare: Skribent