Molntjänster

Det pratas mycket om molntjänster på nätet. Många förutspår en explosiv utveckling där i stort sett allt som körs på den egna dator och organisationens servrar kommer att köras ute på Internet. Är du intresserad av hur utvecklingen kan gå rekommenderar jag Nicholas Cars bok The Big Switch. Därför tyckte jag det var intressant att en av de största leverantörerna av molntjänster Amazon lanserade ett speciellt erbjudanden för utbildning. Som så många andra program riktade till utbildning är i stort sett allt gratis.

Att efterfrågan på dessa tjänster kommer att öka är övertygad om. Inte minst i dessa tider när varje organisation måste se över sina kostnader. Oftast, inte alltid, är det billigare att köra många av dagens IT-tjänster i molnet. Men samtidigt funderar jag på om denna och liknande tjänster kommer att ställa till ännu mer huvudbry för dagens IT-avdelningar. Nu kan drivna pedagoger inte bara använda gratistjänster på nätet utan de kan sätta upp egna virtuella servrar som kör vilka program som helst!

Det måste ju påverka undervisningen och IT-strukturen på skolorna. Frågan är bara hur men där kanske ni läsare har några förslag?

Inläggsförfattare: Skribent