Informations kompetens?

Ibland ramlar man över citat som är fantastiska och får en att fundera rejält;

So, it is not a question of whether these technologies add value somehow to education, but the reverse, can education add value to the communications and information technologies of our present day world, and its future?

Citatet kommer från Dean Shareski som är IT-pedagog i Canada. Jag tycker han belyser en grundläggande fråga vi alla måste ställas oss. Skolan har varit det ställe där man har inhämtat kunskap som inte funnits någon annanstans men idag är det inte så. Idag kan du få tag på all information med några knapptryck. Du kan även få tag på betydligt mer och djupare än vad de flesta skolor själva har möjlighet till.

Skolans roll kanske inte längre är att fokusera på att hälla information ner i huvudet på eleverna. Det handlar heller inte om att se till att alla har en dator, att alla har tillgång till Internet, att alla vet vad en blogg är osv osv. Det är bastillgång precis som alla i den gamla skolan hade pennor och papper. Utan vad det handlar om är att ge alla elever kunskaper på hur man använder det överflöd!

Inläggsförfattare: Skribent