Det roliga med att skriva en blogg är att man får reaktioner på det man skriver. Mitt förra inlägg där jag ställde frågan om det var klokt att ge varje elev en egen dator fick just reaktioner.

En reaktioner var om man verkligen kan ersätta en mobil med en datorn?
I de flesta fall tror jag verkligen det. Vi som äger en iPhone upptäcker det själva efter ett tag. Jag använder min till att surfa, svara på mejl, uppdatera Facebook, LinkedIn, Myspace, lyssna på Podcasts, spela spel osv osv. Tiden jag sitter vi datorn har minskat betydligt. Det finns över 50 000 applikationer till iPhone/iPod Touch. Alltfler av dem kan användas i utbildningen. Som om det inte var nog finns det mängder med program där man som elev eller pedagog kan koppla upp sig mot de administrativa systemen.

Abeline Christian University var ett av de första institutionerna som satsade på denna nya plattform. De upptäckte andra fördelar än de jag redan har nämnt, som att att studenterna hade enheten med sin in i klassrummet men även med sig ut. De hade den ständigt med sig och följaktligen var ständigt redo för lärande.

Inte ens jag tror att datorn som ett pedagogiskt instrument kommer att försvinna men jag blir alltmer tveksam till att lägga ner så mycket pengar på att ge varje elev en datorn när det finns alternativ som kanske rent av kan ge en större pedagogiskt effekt. Och som är billigare.

Inläggsförfattare: Skribent