Ödesfråga för skolan

Nu stormar debatten om skolan efter Jan Björklund och några av hans kolleger har föreslagit på DN-debatt att skolan skall förstatligas. Man påstår att det är det enda sättet höja lärarnas status och kvalitén på undervisningen.

Debatten om hur huvudmannaskapet skall se ut kommer säkert att vara intensiv och hålla på ett bra tag, antagligen ända tills valet. Om nu inte Folkpartiets Landsmöte tar död på förslaget. Det finns ju många kommunpolitiker som inte hoppar högt av glädje när de läser debattartikeln.

Samtidigt så rusar verkligheten vidare. För det händer verkligen mycket nu på Internet och följaktligen i utbildningsinstitutionerna. Många politiker verkar fortfarande anta att skolan alltid kommer att finnas kvar och i stort sett i den formen som finns idag.

Jag däremot tänker på ett citat från Dean Shareski IT-pedagog;

So, it is not a question of whether these technologies add value somehow to education, but the reverse, can education add value to the communications and information technologies of our present day world, and its future?

Alltså skolan måste anpassa sig till den verklighet som håller på att växa fram om inte så kommer den att bli irrelevant och dö.

Inläggsförfattare: Skribent