Wave i utbildningen

Google har som säkert ni alla känner till släppt sin tjänst Google Wave till några utvalda. Antalet har väl passerat 200 000 nu så särskilt utvald känner man sig inte längre. Ni som fortfarande inte har tillgång till tjänsten får vänta till börja på nästa år eller försöka få någon av oss som har invites att dela med sig. 😉

Jonas Hällebrand skriver sitt senaste inlägg på sin blogg om ett sätt man kan använda tjänsten i utbildningen. Men skall sanningen fram som är Google Wave så ny och har så många funktioner att jag tror ingen idag kan förutse hur vi kommer att använda den. Något som Jonas påpekar. Det enda som är säkert är att det är en ny tjänst med en fantastiskt potential.

När det gäller Wave inom utbildningen så pekar tjänsten på en mer övergripande trend. Google Wave ligger på Google servrar och även om det är möjligt att köra tjänsten på sina egna servrar är det nog få som kommer att göra det. Dessutom så kan ingen hindra att pedagoger och elever ändå kör sina egna kontot på Googles datorer. Wave är alltså ytterligare en tjänst som dagens IT-avdelningar inte kommer att ha kontroll över. Ytterligare ett tecken på att den pedagogiska plattformen kommer att flytta ut på nätet och makten kommer att flyttas till de som använder den.

Som jag ser det har dagens IT-avdelningar två val; antingen kämpar man en alltmer hopplös kamp om att behålla kontrollen ELLER så arbetar man tillsammans med användarna för att gör överflyttningen så smidigt som möjligt.

Inläggsförfattare: Skribent