Publicerad insändare

Följande insändare av mig är publicerad i dagens Helsingborgs Dagblad;

Google låter oss testa deras nya tjänst Google Wave. Tanken man har med tjänsten är att slå ihop e-post med chatt och dokument-delning. Man låter 100 000 testa produkten innan den är riktigt klar och jag är en av de lyckliga. Jag tror att denna och liknande tjänster kommer att fortsätta den fantastiska utveckling vi har sett fram till dags dato. Nu är ju Google betydligt mer känt för sin sökmaskin som vi alla använder. Många av oss använder tjänsten flera gånger per dag. Men Google har många andra tjänster som alltfler av oss använder. En av dessa är Google Docs som jag använder för att skriva dessa ord. Google docs kan enkelt förklaras med ett Office-paket på webben. Det är alltså bara att surfa in på en webbsida så har du en ordbehandlare, kalkyl- och presentations-program. Givetvis är den tjänsten som nästan samtliga från Google gratis.

Ingen av dessa tjänster fanns för tio år sedan. Google själv är inte mycket äldre och trots det har vi svårt att tänka oss en värld utan företaget. Vi är numera vana vid att all världens kunskap är bara en sökfråga borta. Det är långt ifrån den värld många av oss växte upp i. Då fick man hoppas att ens föräldrars Bra Böckers lexikon innehöll vad man sökte. Annars var det bara att ta sig ner till biblioteket och få hjälp av av bibliotekarien. Men för mina barn är Googles värld den enda de känner till. De har aldrig vetat hur det känns att inte ha all världens kunskap bara en sökfråga borta!

Denna fullkomliga informationsrevolution borde påverka den skola där mina barn befinner sig större delen av dagen. Tanken är väl att man där skall rustas för det samhälle de senare skall jobba i, men tyvärr är det inte så. Det arbetsliv de skall ut i kommer att ha datorer som är hundra gånger mer kraftfulla än dagens till och med mobiltelefonerna kommer att vara snabbare än dagens hemmadator. Mina barn kommer av sin arbetsgivare att förväntas navigera i denna informationsflod, kunna dra slutsatser och skapa relationer. Inget av detta lär de sig i dagens skola. Istället spiller man energi på vem som skall vara huvudman för skolan.

När hela mänsklighetens kunskap bara finns en sökfråga borta tycker jag att de styrande istället borde besvara en enda fråga jag har till dem; Varför vi som föräldrar skall fortsätta skicka våra barn till en omodern institution?

Inläggsförfattare: Skribent