Tekniken styr skolutveckling!

Jag har skrivit om Googles tjänst Wave förut i denna blogg. Även om verktyget är komplicerat så är jag övertygad om att det kommer att användas. Apple lanserade för några dagar sedan sin iPad. En sorts Netbook, läsplatta samt mediakonsumtionsapparat i ett. Som vanligt försöker Apple förändra vår uppfattning och konsumtion av media. Vi får se om de lyckas denna gången oxå.

Dessa båda verktyg kommer att användas i skolan på något sätt. Wave har redan provats i olika pedagogiska situationer och då får man komma ihåg att det fortfarande är en tjänst under utveckling. iPad eller något liknande är för bra teknisk apparat för att inte användas på något sätt i pedagogiska sammanhang.

Detta är bara två exempel, det finns många fler man kan räkna upp, på hur teknik påverkar skolan mer än politiker och pedagoger. Alltså den politiska struktur som har varit van att styra utvecklingen i skolan ser sig utmanad av något de inte kan kontrollera. Något som inte är nationellt ens. Det är nog en av de största utmaningarna vårt politiska system står inför idag. En utmaning som jag inte är så säker att man ser eller bryr sig om alltid.

För att komplicera till allt så minskar inte förändringstakten tvärtom. Kostnaderna sjunker, fler tjänster finns virtuellt på nätet utanför dagens IT-system, de används redan av många elever och pedagoger i privatlivet så de kommer att användas även i skolan till slut osv osv. Allt detta sammantaget gör att takten bara kommer att öka den närmaste tiden. Den fantastiska utveckling vi har sett fram till nu är bara en början på det som är på väg.

Mot detta står vårt demokratiska system som har en tröghet. En livsviktig tröghet för beslut i ett demokratiskt system måste ju diskuteras och debatteras samt inte minst förankras för det är ju det som är demokrati eller hur?

Den stora utmaningen blir för dagens beslutshavare att hitta en balans. Att komma överens med lärare, pedagoger och oss föräldrar om hur denna nya maktbalans skall se ut. Om inte så kommer de och det system de representerar att ersättas av något annat.

Inläggsförfattare: Skribent