Pim redan föråldrad?

Idén till detta inlägg började med att jag läste en artikel om att Google hade lanserat ett utbildningscenter för sina Google Apps riktat mot just pedagoger. Jag la ett tweet med kanske den lite vassa rubriken “Pim redan föråldrad?”. Kristina Axelsson svarade mig att det nog inte var så. Jag svarade henne och skrev att jag inte höll med henne. Avslutade med att jag kanske skulle återkomma med ett inlägg på denna bloggen där jag förklarade varför. Nu tog mitt svara och inlägg lite mer än de få dagar jag hade tänkt mig. Men det är sommar och jag har semester.

Rubriken kanske var lite tillspetsad men faktum kvarstår att Google håller på att skapa en kvalitetsutbildning för pedagoger över hela världen. Kvalitén är ju garanterad via Googles varumärke som man nog kan anta är starkare än någon institution i Sverige.

Nu är Google inte den enda aktören på denna nya marknad för utbildning på nätet. En aktör som har 100 000 besök per dag är Khan Academy. Det drivs av en kille Salman Khan. I dagsläget har han över 1 400 föreläsningar i vitt skilda ämnen.

Jag är övertygad om att detta är två exempel, två tidiga exempel på olika former av konkurrenter till dagens utbildningsinstitutioner. Dessa konkurrenter kommer att bli allt bättre och kanske till slut leverera högre kvalité än vad dagens etablerade institutioner gör.

Frågan jag ställer mig då är vad händer med de etablerade då?

Inläggsförfattare: Skribent