Wikipedia som en murbräcka!

Jag läser regelbundet Kristina Alexanderssons blogg. Hon skriver om många olika ämnen som rör lärare, pedagogik och nya medier. Ofta är hennes inlägg intressanta och får mig som läsare att tänka till lite. Med andra ord så jag kan verkligen rekommendera bloggen. Ett tema som däremot ofta förekommer är hur man använder Wikipedia som ett pedagogiskt verktyg. Hon ger många bra och handfasta tips på hur man kan använda tjänsten i klassrummet.

Det som slår mig efter att ha lästa flera av inläggen på hennes blogg om Wikipedia är hur tjänsten kan användas för att förändra pedagogiken. Inbyggt i Wikipedia är ju många av saker som jag och andra önskar pedagogerna skall ta till sig i den nya världen som alltmer växer fram.

Vem som helst kan ju redigera på Wikipedia. Jag och du kan förändra och framförallt förbättra poster. Vi kan till och med skriva nya om det inte finns någon ett ämne som intresserar oss. Samtidigt så kan andra ändra det du har skrivit. Vem som helst kan tycka till och diskutera innehållet i posten.

Är det inte åt det hållet vi önskar att skolan som institution skall gå? Lärarens skall sluta att vara den som vet allt. Läraren skall tillsammans med eleverna söka svaren. Själva lärande processen skall handla mer om hur man når fram till ett svar än själva svaret.

Wikipedi kan alltså bli den murbräcka som moderniserar dagens skola till en mer modern skola som eleverna kan ha nytta av!

Inläggsförfattare: Skribent