Skolan på väg ut?

Vårt samhälle går igenom stora förändringar nu. En av de största krafterna som driver denna utveckling framåt är den fantastiska utvecklingen av Internet. Denna utveckling kommer att påverka samtliga delar av vårt samhälle. De delar som kände av förändringstrycket först var ju bankerna och därefter var det musikindustrin. Idag känner filmindustrin, massmedia och bokförlagen av kraften.

Skolan kommer snart att känna av ett liknande tryck som de andra institutionerna har utsatts för. Att jag har har åsikter om hur denna förändring kan komma att se är ju bekant för er läsare av denna blogg. Det är ju därför jag skriver just här. Denna blogg är för mig ett konstruktivt sätt få utlopp för den frustration jag känner när jag ser hur lite skolan förändras.

Risken skolans olika intressenter tar när man inte bryr sig om det förändringstryck som sker ute i samhället eller i det värsta fallet ignorera det är att skolan som institution blir irrelevant. Vi som föräldrar kommer då för eller senare att ta våra barn och sätta dem i en annan skola som möter de samhällets förändringar på ett bättre sätt. Det är inte ens säkert att det blir en friskola utan kan bli en helt annan form av institution.

Nu kanske många tror att denna brytpunkten ligger långt, långt fram i tiden. Själv är jag övertygad om att denna brytpunkten ligger mycket närmare än vad många tror. Det handlar inte om årtionden utan något enstaka år. Jag ser nämligen alltfler tecken i olika artiklar på webben.

I USA pågår en en rätt stor debatt om man verkligen skall skicka sina barn till collage. Alltfler föräldrar frågar sig om det är värt pengarna och det kanske vore bättre att ge sina barn pengarna istället? Jag ser denna debatt som bara ett första steg till ett större ifrågasättande av hela skolsystemet. En debatt som man skall ta på allvar. Annars riskerar man som pedagog, ledare och skolpolitiker snart att bli irrelevant!

Inläggsförfattare: Skribent