Föräldrarmöten borde vara något roligt!

Jag var ett föräldramöte igår. Det borde vara något man som förälder ser framemot men så är det alltför sällan. När jag läser man statusuppdateringar på Facebook så inser man att jag inte är ensam om att tyck så.

Föräldramöten borde vara vara något som vi föräldrar ser framemot. Tänk att tillsammans med ansvarig pedagog samt ens barns kompisar föräldrar få träffas och diskutera vad man gör på skolan. Denna institution som är bland det viktigaste som finns för våra barns framtid och där våra kära barn spenderar större delen av sin vakna tid.

När jag satt på mötet och tittade runt lite i klassrummet så dök några tankar upp. Den första var; finns det någon annanstans där man fortfarande använder en gammal overheadapparat för att visa saker? En annan var varför använder alla pedagoger typsnittet Comic Sans så fort de kan? Samt sist men inte minst var finns datorn?

Visserligen hittade jag en dator bakom en del pärmar och annat i ett hörn av klassrummet men en dator till en hel klass fylld med barn som går i trean? Det är ju fjärran får hur deras hemmiljö ser inte och inte minst hur deras framtida arbetsplats kommer att se ut!

Det som däremot gjorde nog var själva orsaken till att mina tankar började vandra var att större delen av kvällen så informerade ansvarig pedagog om praktiska saker som hur schemat för veckan ser ut, regler i klassrummet, vad de skall göra under hösten. Information som jag lika gärna kunnat få i pappersform och själv läst på hemma. Undran jag hade var när nu så många av oss var samlade borde man ta tillfället i akt och istället berätta varför man valde att göra dessa saker? Vad var den pedagogiska tanken var att jobba med sin lokala omgivning?

Föräldramötet igår fick mig att fundera över om fokuseringen på det praktiskt är bara en del av ett större problem. Ibland känns det som om hela skolan är fokuserade på praktiska saker. Man lägger ner mycket tid på vilka saker man skall och hur. Väldigt sällan hör jag varför man skall göra just dessa saker och syftet med dem. Det kanske rent är så att hela detta synsätt är ett resultat av den politiska debatten? Den som mest handlar om redovisning av skolk i betygen, föräldrar till stökiga barn skall tingas vara med i skolan osv osv.

Allt detta satt jag och funderade under ett föräldramöte som egentligen borde engagera mig mer för tiden där kändes i ärlighetens namn rätt bortkastad.

Inläggsförfattare: Skribent