Elektroniska IUP-program har missat något! DEL två

Mitt förra inlägg handlade om IUP-program och hur lite de har anpassats efter den digitala plattformen de använder. Jag tyckte och tycker att tillverkarna har valt den enkla vägen och i princip bara lagt ut pappersvarianten på webben. Ett handlingssätt som man har sett förut och antagligen kommer att se igen. Det verkar ju som om vi som människor är dömda att inte inse den nya plattformens möjligheter förrän version två, tre eller senare.

Jag valde medvetet att i inlägget INTE nämna vilken tjänst som skolan där jag har en av mina döttrar använde. Syftet var helt enkelt att min läsare inte skulle låsa sig vid just den tjänsten och vad den står för. Nu valde jag på en direkt fråga från Elisabeth att berätta vilken tjänst det var ändå. Resultatet blev att man i kommentarerna på inlägget låste sig vid fördelar och nackdelar på just den produkten. Något jag egentligen ville undvika och istället lyfta diskussionen till ett mer övergripande plan som innefattade alla program som hanterar IUP:er. Det sagt så är jag alltid tacksam för kommentarer på mina inlägg. Reaktioner på blogg-inlägg är ju den viktigaste delen av en blogg, tycker jag.

Det kan ha varit så att jag var lite otydlig i min kritik och kanske inte riktigt lyckades att beskriva alternativet till dagens tjänster. Även om jag tidigare på min blogg nämnt mer allmänt spridda verktyg som Facebook eller bloggar som alternativ till alla dessa specialprogram för skolor så ramlade jag i dagarna över en annan variant på en elektronisk IUP. Produkten heter Shoology är en bit av det jag önskar med en framtida elektronisk IUP. Tjänsten har sin utgångspunkt från Facebook och andra social medier samt inte minst är helt webb-baserad.

Tjänsten påminner alltså mycket om de tjänster våra elever redan använder utanför skolans värld. I den världen de spenderar större delen av sitt liv och hela sin framtid i.

Inläggsförfattare: Skribent