Khan-academy som app

Läste på nätet för några dagar sedan om att Khan Academy numera finns som app till iPhone. För er som inte känner till Khan Academy är det skapat av Salman Khan och är en icke-vinst-drivande organisation med målet att erbjuda utbildning av hög kvalite till alla människor överallt. Det finns över 2 000 föreläsningar som videos och det rör ämnen som historia, fysik, kemi, astronomy, ekonomi osv.

Nu har han alltså tagit ytterligare ett steg att kunna nås överallt i och med att man kan titta på föreläsningar via sin mobil. Detta måste vara ett stort steg för framförallt människor i fattigare länder där tillgången till datorer inte är alls så stor som här.

Personligen tycker jag det visar att nästa våg av pedagogiskt stöd inte kommer att vara datorn. Även om den är bärbar. Nästa våg kommer att handla om de smarta mobiler som tar allt större marknadsandelar. Under detta år kommer faktiskt majoriteten av de mobiler som säljs att just vara mobiler som man kan kolla mejl på , surfa på samt inte minst ladda ner appar på. En stor andel av vår våra barn och andra kommer alltså att ha Internet i fickan. De kommer alltid kunna kolla om saker de undrar över och de kommer att kunna göra det överallt, alltid!

Det sätter en-till-en projekt som sker i alltfler kommuner i ett nytt ljus? Det vore kanske bättre att tillsammans med eleverna jobba med hur man kan använda dessa smarta mobiler i undervisningen? Dessa mobiler kan ju i princip allt som dagens bärbara redan kan eller hur? Ytterligare en trend som blir tydligare är att information och lärande allt mer sker utanför skolan. Lärandet sker alltså inte på skoltid och allt mindre inom skolans väggar. Skolorna kanske skulle satsa på att själv skapa appar eller mobila sidor så att eleverna alltid kan nå skolan? Om man inte möter eleverna när de vill lära så kanske Khan Academy tar över? 😉

Inläggsförfattare: Skribent