2012 året då Björklund förlorade makten!

Vid årsskiften så är det många av oss som funderar över vad som hände förra året och vad som kommer att hända nästa. Är många som skriver årskrönikor som sammanfattar året som har gått. Jag tillhör inte dem och vanligtvis brukar jag inte heller försöka förutse vad som kommer att hända det nya året. Denna gången däremot kommer jag att göra ett undantag, som ni kanske förstår av rubriken på detta inlägg.

Jag är övertygad nämligen att under 2012 kommer vi se alltfler tecken på att Björklund och andra politiker kommer att förlora makten över skolan och dess institutioner. Skolan kommer nämligen att alltmer bli digitaliserad och flytta ut på nätet. Det kommer antagligen att dyka upp skolor som bara finns på nätet men den stora förändringen kommer att vara existerande skolor kommer att digitaliseras alltmer.

Denna våg av digitalisering av skolor handlar inte om fler datorer eller fler digitala pedagogiska hjälpmedel. Denna andra våg innebär istället att hela den pedagogiska verksamheten flyttar ut på nätet och blir helt oberoende av den fysiska platsen.

Ett av de mer tydliga exemplen är det anrika och världskända universitet i Boston MIT. De var ett av världens första universitet som la ut samtliga sina föreläsningar på nätet. Helt gratis som alla kunde se. Nu går det steget vidare med sin satsning MITX som även innehåller pedagogiska verktyg och möjligheten att bli certifierad av MIT!

När sådana etablerade och världskända universitet som MIT gör det möjligt att ta hela kurser på nätet och dessutom ta examen så förändras maktbalansen. Vad Björklund och andra ansvariga politiker tar för beslut får ju mindre betydelse. Elever och studenter använder ju skolor och universitet som dessa politiker inte har någon makt över. Björklund och hans kolleger kan bara se på hur deras beslut och politik får allt mindre inflytande.

Inläggsförfattare: Skribent