Skolan är helt kass?

Nu efter den senaste PISA-rapporten så har kritiken mot skolan nytt nya höjder. Vi  har dagligen läst om allt som är fel med dagens skolan. Samtliga politiker har använt rapport som ett medel att nå sina politisk mål. Grov förenklat så har de på vänster-sidan i det politiska fältet skyllt på det fria skolvalet och att dagens skola inte alls är jämlik som skälet till de dåliga siffrorna. Medan de politiker på höger-sidan har skyllt på att de ännu inte fått tid på att vända skutan som har pekat åt fel håll i så många år.

Det är inte bara politiker som kritiserar skolan. Nu under högtiderna är jag övertygad om att ni har diskuterat PISA-rapporten och statusen för den svenska skolan när ni har träffat vänner och släkten. Då har säkert flera av era familjemedlemmar varit ännu brutalare i sin kritik mot skolan än vad som har framkommit  i media.

Givetvis dök detta ämne upp när jag träffade min släkt och dum som jag var kunde jag inte vara tyst. Jag påstod nämligen något så hedniskt att allt skolan gör är inte fel. Att en av de skolorna jag har min barn i tvärtom gör allt rätt. De har kompetenta lärare, eleverna på skolan trivs och de lär sig oerhört mycket, varje dag. Ni kan ju räkna ut vilken diskussion det blev då.

Visst är det lite förvånande och beklämmande att ens nära och kära kan bli så upprörda över att man påpekar att det finns saker som skolan idag gör som är bra? Det får mig att avsluta detta inlägg med en funderingar jag har. Alla dessa människor som sågar skolan jäms med fotknölarna och ser bara problem. Tror de verkligen att det bästa sättet att förbättra en institution är att ständigt påpeka allt den gör fel?

Vi kanske borde prova en annan väg istället för att förbättra skolan? Vi kanske borde lyfta fram det som görs bra i skolan. Titta på de skolor som lyckas. Kanske rent av sätta några forskare på dessa skolor och vetenskapligt leta efter saker som dessa skolor gör rätt. Sedan sprida dessa kunskaper i hela vårt samhälle? Då kanske rent av dagens studenter tänker, det låter som en kul arbetsplats? Där kan jag nog utvecklas och göra något gott. Tänk om det vore en framkomlig väg?

Inläggsförfattare: Skribent