Att välja inriktning

Att välja inriktning är kul och samtidigt lite stressigt då det är ett viktigt beslut i livet. Först och främst behöver du välja bland upp till 18 gymnasieprogram som var och en har flera inriktningar att välja mellan. Senare görs ytterligare val genom valbara kurser. Tänk dock på att kolla upp om ditt gymnasium har den inriktning du efterlyser. Om du tycker att något ämne saknas kan du alltid läsa vidare på Komvux.

De tre populäraste inriktningarna för läsåret 2017 var varierande; Naturvetenskap, Stylist och Ekonomi. Mindre populära inriktningar var Musik och Samhällsvetenskap.

Ett tips inför val av inriktning är att genomföra några personlighetstester för att se vartåt dina intressen och talanger lutar. Ta dock ett test med en nypa salt. Låt inte ett test styra helt och hållet vad du väljer, utan se det som ett komplement. Gör lite olika tester och se om du upptäcker något unikt eller oväntat hos dig själv!

Här följer fyra populära program med sina respektive inriktningar.

Estetiska programmet

Det estetiska programmet

Estetiska programmet fokuserar på konst i alla dess former och kreativitet. Om du har sinne för färg och form eller drömmer om att arbeta som artist, kan detta vara något för dig. Här hittar du färgsprakande inriktningar som Bild och formgivning, Estetik och Media, Dans, Musik, Teater, med flera. Ha i åtanke att vissa program har ett inträdesprov. Se därför till att förbereda dig för att försäkra din plats om du inte redan är ett kreativt snille!

Naturbruksprogrammet

Gillar du att vistas ute i naturen eller plantera blommor i rabatterna? Är du möjligen en sann djurvän? Om något av detta stämmer in på dig kan naturbruksprogrammet vara intressant för dig. Välj bland följande inriktningar: djur, lantbruk, skog eller trädgård. Om du läser en inriktning inom naturbruksprogrammet är det sannolikt att du äger eller vill skaffa ett husdjur inom snar framtid. Råkar det röra sig om en hund är en hundgrind inomhus något värt att införskaffa. En hundgrind är en praktisk lösning för att stoppa husdjuret från att gå in i vissa rum som till exempel vid städning, matlagning eller när du måste studera ostört inför ett prov.

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är en smart utbildning både innehållsmässigt och framtidsmässigt. Möjliga inriktningar är bland annat Naturvetenskap, Naturvetenskap och Samhälle samt Internationell profil. Innehållsmässigt innehåller programmet faktatunga ämnen som biologi, fysik, kemi och matematik. Möjligt är att programmet känns lite tungt eller fyrkantigt, fast det lönar sig i längden eftersom möjligheter öppnas upp. Om du har läst naturvetenskapsprogrammet kan du vara säker på att du uppfyller grundkriterierna till de allra flesta högskoleutbildningar. Programmet är därför ett säkert kort om du planerar att studera vidare.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett basiskt program som lämpar sig för många då det är brett med ganska vardagliga och aktuella områden. Om du dessutom är intresserad av människor och samhälle är programmet något att överväga. Här kan du välja mellan tre inriktningar som är Beteendevetenskap, Samhällsvetenskap och Medier samt Information och kommunikation. Ifall du råkar vilja bli polis väljer du inriktningen Beteendevetenskap, och då har du även tur eftersom många platser står tomma på polisutbildningar.

Inläggsförfattare: Skribent